Pages

14 Ocak 2009 Çarşamba

Yaptığım ilk aşure



Anneciğimin önerileri ve portakal ağacının tarifi ile ilk defa aşure yaptım ve komşulara dağıttım.
Akşam eşimle yedik, sanırım suyunu iyi ayarlayamamışım.Koyu olmuş.
Bu tarif 25 kişiliktir. 25 tane kase çıktı.
Malzemeler:

Yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
1 kg. toz şeker ( 5 su bardağı)
üzeri için
tarçın
ceviz
fındık
kuş üzümü

Hazırlanışı:
Bir akşam önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

İki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

Sabah tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin.
Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin.
Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin ve bir süre de pirinçlerle beraber pişirin.
Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin.
10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
5- 10 dakika sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık, kuş üzümü ile süsleyin.
Afiyet Olsun

7 yorum:

Fatı, dedi ki...

Allah kabul etsin canım:)zahmetli olduğu kadar lezzetlide:)sevgiler

Ömer Fatih Yılmaz dedi ki...

Güzel bir yayımlama olmuş Tebrikler.

Hansa dedi ki...

Olsun ikinci yapışında suyunu ayarlarsın insan ne kadar iyi tarif alsada yapa yapa kendi elinin ayarıyla tecrübe ediyor herşeyi...
ellerine sağlık...
sevgilerimle...

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK ALLAH KABUL ETSİN

Hansa dedi ki...

Canım,knedi yemek resimlerimden oluşan bi kolaj hazırladım onu giriş yaptım...
senin girişinde gayet şık ama çerçeveyi kaldırsan daha göze çarpar...
sen bilirsin yinede
sevgiler...

özgülüntarifleri dedi ki...

Ellerine saglik canim asure nefis gorunuyor.
Allah kabul etsin.

KUCAK DOLUSU SEVGİLER.

sarımutfak dedi ki...

allah kabul etsin cnm ilk olmasına rağmen nefis görünüyor ellerine sağlık
sevgiylekal

ekmek

Labels