Pages

31 Aralık 2008 Çarşamba

Nan-i Afghani


Kısaca Afgan ekmeği....

Bugün Leyya'nın bloğunu gezerken bu ekmeği gördüm ve canım çok çekti.Malzemelere baktım evde yaş maya varmış.Ben bir yaş maya ile yaptım.

Hemen ekmeği yapmaya başladım.


Malzemeler

1.5 su bardağı ılık su
7 gr. kuru maya ( ben 1 yaş maya ile yaptım)
1 küp şeker
4 bardak un


1/4 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta sarısı (üzeri için)
üzerine serpmek için çörek otu
tuz

Mayayı hamur kabına alıp 1.5 bardak suyun birazıyla ,şekeri ekleyip 10 dakika bekletin.




Üzeri köpük köpük olup kabarınca, zeytinyağı katıp karıştırın.Un ve tuzu mayalı karışıma ekleyin.
Kalan suyu da azar azar ekleyerek hamuru yoğurun gerekirse fazladan su ilave edin.

Hafif ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın.



Sonra tekrar yoğurun.Hamur elastik olunca üzerini kapatıp 1-1.5 saat mayalandırın.
Mayalana hamuru 8 eşit parçaya bölüp , parçaları yuvarlayın.
Her bir hamur topunu 9-10 cm uzunluğunda 1/2 cm kalınlığında oval şekil vererek açın.

Üzerini çatalla çizin , yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirin.


190 derece fırında 25- 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

1 yorum:

VİRGO dedi ki...

çok güzel görünüyo hemde basit elinize sağlık

Labels