Pages

28 Şubat 2008 Perşembe

Ratatouille ( Ratatuy)



Eşimle beğenerek seyrettiğimiz filmlerden biri...
Biz Pazar günü seyrettik. Pazartesi günü Oscar ödülü aldığını gazetede okuduk.
Tam bir tevafuk oldu.
En iyi animasyon film ödülünü kazanmış.
Seyretmenizi tavsiye ederim.Konusuna gelince :

Ramy adındaki bir fare, ailesinin tüm istemeyişi ve bir fare olarak yapılması imkansız olmasına rağmen, büyük bir Fransız aşçı olma hayalleri kuruyor. Kader Remy'yi Paris'in kanalizasyonlarına attığında, Remy kendini, yemek pişirme üstadı Auguste Gusteau sayesinde ünlenmiş bir restoranın altında buluyor. Eşsiz bir Fransız restoranının mutfağındaki hoşlanılmayan ve hatta kesinlikle istenmeyen bir misafir olmanın getirdiği tehlikelere rağmen, Remy'nin aşçı olma arzusu; tüm olayları alevlendirerek Paris'in yemek dünyasını tepe taklak eden inanılmaz bir üstünlük mücadelesi başlatır.
Remy; kurduğu hayalini gerçeğe çevirip hayattaki arzusunu gerçekleştirmek ya da bir fare olarak tüm yaşamını geçireceği eski hayatına dönmek arasında zor bir tercih yapmak durumundadır.



13 Şubat 2008 Çarşamba

Elmalı Turta




ELMALI TURTA


Malzemeler:


1 yumurta

1 fincan yoğurt

1margarin

Aldığınca un


1,5çay bardağı şeker

1kabartma tozu

Pudra şekeri(üstüne serpmek için)


İçi için:

4-5 elma

2kaşık tarçın

1çay bardağı şeker


Yapılışı:

1 yumurta,şeker çırpılır.
Yoğurt,margarin,un,kabartma tozu eklenip,yoğrulur.
Elimizle ay şekli veya yuvarlak şekil verilir.
İçine (elma,tarçın,şeker aygazda pişirilir)bu karışım koyulur.
Yağlanmış fırına verilir.Fırından çıkınca üstüne pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun...

5 Şubat 2008 Salı

Aşure



aşure için gereken malzemeler:
yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker
hazırlanması:1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.
3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.
4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.
not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.
tarfi: http://www.portakalagaci.com/ dan alınmıştır.


ekmek

Labels